Umbraco 9 er på vej - Hvad er op og hvad er ned

Umbraco

Umbraco 9 er på vej - Hvad er op og hvad er ned

Carl Rasmus Wriedt Bønnebæk
26 sep. 2021

Umbraco 9 er lige rundt om hjørnet. Eller det vil sige, Umbraco 9 har faktisk været her i nogen tid, først som Beta og så som release kandidater. 

Men nu lander den altså. Her d. 28 September 2021 er Umbraco 9 lige til at tage ned af hylden og starte næste projekt på.

Jeg har været til en del kundemøder på det sidste, hvor spørgsmålet er, hvorfor er det så dyrt at opgradere vores 7/8 installation til Umbraco 9. Svaret for mig (som jo i virkeligheden er teknikker og ikke sælger) er jo såre simpelt. Umbraco 9 er ikke bare en ny version af Umbraco, det er Umbraco på en ny version af .Net (det der lille framework fra microsoft). som driver ualmindeligt mange applikationer, websites m.v. over hele verdenen.

Så for at forstå hvorfor Umbraco 9 er så anderledes fra Umbraco 8, skal vi lidt dybere ind. 

Umbraco 8 er baseret på Microsofts framework .Net, det har vi brugt i en del år, faktisk kom første version i den form .Net er i nu i 2002. Der er selvfølgelig sket meget i mellemtiden, men præmissen har været den samme. .Net er lavet af Microsoft, og skal køres på Windows. Det er sådan set også meget fint, Microsoft har været gode til at have Webservere (IIS) og Windows servere der kan servere websider og anden .Net kode lynhurtigt.

Men i den omskiftelige verden vi lever i, - hvor vi laver applikationer der er baseret på alverdens micro-services, i forskellige konstellationer der der kører på forskellige miljøer og maskiner, - Så er .Net core fra Microsoft kommet ind i billedet. 

.Net Core kører på - Ja stort set alt. Om det er Windows, eller Linux eller ja meget andet, så kører .Net core på det. Det giver super god mening i den docker / micro service verden vi lever o. Og så er .Net core et markant hurtigere framework end .Net er. Så med andre ord er .Net core den nye helt store satsning fra Microsoft, og det naturlige valg som Udvikler på microsoft platformen at gå videre med. Det er rent faktisk muligt at køre Umbraco 9 på en rasberry Pi, som Carl Sargunar her giver opskriften på 

Hvad er så forskellen på
Umbraco 8 og Umbraco 9

Det korte svar lige nu er alting og intet. Umbraco 9 indeholder på stående fod ikke meget nyt i forhold til Umbraco 8. Men det vigtige her er at Umbraco 9 kører på en helt nyt platform der er fremtidssikret. I følge seneste udtalelse fra Umbraco, så kommer der kun 3 minor releases af version 8 efter Umbraco 9 er blevet frigivet til offentligheden. Se Umbracos Roadmap her

Det betyder at der bliver ikke udviklet mere på Version 8, og eventuelle PR's fra udviklere bliver ej længere gokendt. Så al fremtidig udvikling af Umbraco som cMS bliver fremadrettet på V9.

Der kommer stadig sikkerhedspatches og opdateringer til V8, Umbraco har comittet sig til at vedligeholde V8 i de næste 3 år. Så alt godt det.

Men lige nu er forskellen meget svær at få øje på. (altså udover alt det der nørdede tekniske helt fantastiske noget)

Skal du starte et nyt Umbraco projekt

Så er der i mine øjne ikke mange grunde til ikke at kigge på Umbraco 9 som det første. Det kommer dog an på hvilket projekt du starter. Er det et projekt fra bunden, så kan det nærmest kun være Umbraco 9 der er løsningen. Men har du fx Flere ældre applikationer eller lignende du vil have kørende på Umbraco, så kan der måske være gevinster i at konvertere til V8 først og så tage det skridt for skridt til V9

 

 

Kom bare nærmere

Skal vi mødes og drikke en kop kaffe, eller tage et hurtigt teams møde, så sig til

Lokation

København / Amager

Telefon

Tlf: +45 60200656